Cross- Link Tedavisi

Cross- Link Tedavisi Malatya

Cross-linking yani cross-link tedavisi Malatya; temelleri 1998 yılına dayanan ve uzun yıllardır keratokonus tedavisinde kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Bir korneal hastalık olan keratokonus; gözün saydam tabakası olan kornea öne doğru sivrilir. Buna bağlı olarak görüş de bozulur ve bulanıklaşır. Keratokonus ilerleyici bir göz rahatsızlığıdır. Tedavide esas amaç; görüşün düzeltilmesidir. Cross-link tedavisi bu noktada hastanın yaşam kalitesini yükselten, en başarılı sonuçları vermektedir. Yapılan pek çok araştırma, Malatya cross-link tedavisi sayesinde hastaların %95’inde ciddi görme kayıplarının engellendiğini göstermektedir. Cross-link tedavisinde belirli dalga boyunda ultraviyole ışınları ve riboflavin yani B2 vitamini kullanılır. Böylece kornea tabakasındaki kolajen liflerin güçlenmesi sağlanır.

Yazımızın devamında cross-link tedavisi hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Malatya cross-link tedavisi ve fiyatları için ise Yrd.Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Keratokonus Nedir?

Cross-linking, keratokonus tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bu nedenle öncelikle keratokonus hastalığı hakkında biraz bilgi vermek doğru olacaktır.

Keratokonus; kornea tabakasının normal şeklini kaybederek, öne doğru sivrilmesi sonucu oluşan bir göz hastalığıdır. Genellikle 10 – 20 yaşlar arasında ortaya çıkar. İlerleyici özelliktedir. Bu nedenle tedavi edilmediğinde görüş kabiliyeti giderek kötüleşir. Keratokonus; birçok nedenle ortaya çıkabilir. Genetik yatkınlık ve kontakt lenslerin hatalı kullanımının, allerjik göz hastalıklarında veya kuru gözde gözü aşırı ovalamanın hastalıkla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Yaygın görülen keratokonus belirtileri:

  • Görüşte bulanıklık ve bozulma
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Gözde kızarıklık, şişkinlik
  • Miyop ve astigmat derecelerinin artması
  • Kontakt lenslerin göze uymaması olarak sıralanabilir.

Keratokonus Nasıl Tedavi Edilir?

Keratokonus’a neden olan şekil bozukluğunu tamamen düzeltmek genelde mümkün değildir. Bu nedenle tedavinin esas amacı; görüşün iyileştirilmesi ve hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılmasıdır.

Tedavi sürecinde özel, sert lensler kullanılabilir. Ancak en etkili ve başarılı sonuçlar cross-link tedavisi ile alınmaktadır. Cross-link tedavisi sayesinde korneayı güçlendirmek; sertleşmesini sağlamak, daha kabarık hâle gelmesine engel olmaktır.

Cross-Link Tedavisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Cross-link tedavisi UV ışınları ve B2 vitamini damlası ile gözün korneasını güçlendirmeyi hedefleyen bir tedavidir. Özellikle erken evre keratokonus olgularında ileri görme kaybını engellemede oldukça başarılıdır. Bu işlemde asıl amaç hastalığın ilerlemesini durdurmak olmasına rağmen hastalarımızın yaklaşık %60 – 80’inde ise görme keskinliğinin arttığı gözlenmektedir.

Cross-Link Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cross-link tedavisi, acılı bir tedavi değildir. İşlem öncesinde anestezik bir damla yardımıyla göz uyuşturulur. Her seansta sadece tek göz tedavi edilir. Farklı tedavi prosedürleri vardır fakat en sık kullanılan yöntemde işlem sırasında korneanın en yüzeydeki tabakası olan epitel doku kaldırılır. Sonrasında göze 10-30 dakika boyunca riboflavin (B2 vitamini) uygulanır. Fotosensitizasyon dediğimiz bu işlemden sonra 10 – 30 dakika boyunca UV ışını uygulaması ile cross-link tedavisine devam edilir. Tüm bu işlemler toplamda 20-60 dakika sürer. En son aşamada göze antibiyotikli göz damlası damlatılır ve yumuşak bir lens yerleştirilerek bazen de göz kapatılarak işlem bitirilir. Lens genellikle epitel tabakası iyileştikten sonra çıkarılır. Bir diğer yöntem de epitel kaldırılmadan yapılan transepitelyal yöntem olup bu da diğer yöntemlerle hemen aynı prosedürler içermektedir.

Cross-Link Sonrası İyileşme Kaç Günde Olur?

Cross-link tedavisinden sonraki 1 hafta boyunca dinlenme süresi gerekebilir. Bu süreçte düzenli göz kontrolleri yapılır. Korneanın kendini yenilemesi ve görüşün iyileşmesi için 4 gün ile 1 hafta arasında zaman geçmesi gerekebilir.

Kimler Cross-Link Tedavisi Olabilir?

Eğer klinik bulgular ve kornea topografisi sonucunda keratokonus teşhisi konmuşsa cross-link tedavisi yapılabilir. Keratokonus hastalığının ilerleme riski olan tüm hastalara, yaş fark etmeksizin cross-link tedavisi yapılabilir. Ancak bazı durumlarda tedavi riskli olabilmektedir.

Cross-link tedavisine engel olan durumlar:

  • Gebelik ve emzirme dönemi
  • Herpes simpleks keratiti öyküsü
  • Kornea kalınlığının belli bir sınırın altında olması
  • Sonuçları riske atabilecek farklı kornea hastalıklarının mevcut olması
  • B2 vitamini alerjisi
  • Keratokonus hastalığının aşırı ilerlemiş olması

Malatya Cross-Link Tedavisi Güvenilir Midir?

Cross-link, başarı oranı %90’den yüksek olan, uzun yıllardır güvenle uygulanan bir işlemdir. Ancak en iyi sonuçları alabilmek için işlemde dikkat edilmesi gereken bazı hassas noktalar söz konusudur:

  • Eğer dikkatli yapılmazsa, korneada kalıcı iz kalabilir. Ya da göz enfeksiyon kapabilir. Özellikle epitel kaldırma işleminde ekstra özenli olmak gerekir. Bu da çoğu zaman doktorun uzmanlığına ve deneyimine bağlıdır. Malatya cross-link tedavisi ve Doç. Dr. Oğuzhan Genç’in alandaki uzmanlığı hakkında bilgiyi web sitemizde bulabilirsiniz.
  • Nadiren bazı hastalarda işlemin etkisi kısa sürede azalabilir. Bu nedenle uygulamanın tekrarlanması gerekebilir.

Malatya Cross-Link Tedavisi

Cross-link tedavisi; keratokonus hastalığını kalıcı olarak tedavi edemese de ilerleme sürecini ciddi şekilde yavaşlatır. Görüşü keskinleştirir ve görme kusurlarını azaltır. Bu nedenle erken evrelerde uygulandığında, kişinin yaşam kalitesini yükselten bir tedavi yöntemidir.

Malatya cross-link tedavisi ve keratokonus hakkında daha fazla bilgi almak için Yrd.Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi