Excimer Lazer

Excimer Lazer Malatya

Excimer lazer Malatya; gözdeki kırma sorunlarının (miyop, hipermetrop ve astigmat gibi) tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Gözdeki kırma sorunları, genç ya da yaşlı fark etmeksizin, pek çok kişide görülebilir. Göz bozukluğu durumunda gözlük ve lens kullanımı sıkça tercih edilir. Ancak gözlük ya da lens kullanımı ile göz kusurunun tamamen tedavi edilmesi söz konusu değildir. Çıplak gözde kusur yine devam eder. Excimer lazer ise göz kusurlarının tamamen tedavi edilmesine odaklanır. Bu nedenle kalıcı ve etkili bir tedavi yöntemidir.

Malatya excimer lazer ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Excimer Lazer Nedir?

Excimer lazer; tüm dünyada, 20 yıldan uzun süredir uygulanan ve göz kusurlarını giderme konusundaki etkinliği kanıtlanmış bir teknolojidir. En büyük avantajı; göz bozukluğuna kalıcı tedavi sağlamasıdır. Göz bozukluğunun tedavi edilmesi, gözlük ya da lens kullanımına olan ihtiyacı da ortadan kaldırmakta, böylece kişinin yaşam kalitesini yükseltmektedir. Çünkü gözlük kullanan pek çok kişi, gözlüğün görünümünden hoşnut değildir. Aynı zamanda gözlükle spor yapmak, denize girmek gibi aktiviteler de oldukça zordur. Bu noktada tercih edilen lensler de kullanım açısından bazı kişilere zor gelebilmektedir. Ayrıca lensleri gözde unutmak gibi riskler de söz konusudur.

Excimer lazer tedavisinden sonra gözlük ve lens kullanımına olan ihtiyaç tamamen ortadan kalkar. Kişi hiçbir desteğe ihtiyaç duymadan, sağlıklı ve net bir şekilde görebilir. Özellikle son yıllarda uygulanan wavefront (kartal gözü) teknolojisi sayesinde gece görüşünün keskinleşmesi ve görme yetisinin güçlendirilmesi de mümkündür.

Excimer Lazer Hangi Göz Kusurlarına Uygulanabilir?

Her geçen gün gelişen lazer teknolojisi sayesinde, lazer ile birçok göz kusuru giderilebilmektedir. Son yıllarda, yakın görme probleminde başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Excimer lazer ile;

Miyop

Kornea yüzeyinin bombeli olması sonucu oluşan göz bozukluğu. Görüntü retina tabakasının önüne düştüğü için uzaktaki nesneleri görme sorunu ortaya çıkar.

Hipermetrop

Korneanın düz olması ya da gözün ön – arka uzunluğunun daha kısa olması sonucu oluşan göz bozukluğudur. Yani yakındaki nesneleri görmek konusunda sıkıntı yaşanır.

Astigmatizma

Gözün yüzeyi yumurtaya benzer bir eğime sahiptir. Bu nedenle hem uzağı hem de yakını görme yetisi azalır ve görme bulanıklaşır.

Presbiyopi

Genellikle 45 yaşından sonra yakın görme yetisi bozukmaya başlar. Bu durum, presbiyopi olarak adlandırılır. Presbiyopi, doğal yaşlanma sürecinin bir parçası kabul edilir. Bu nedenle uzak görme bozukluğu olan kişiler de ikinci bir gözlüğe ihtiyaç duyabilirler.

Excimer Lazer Kimlere Yapılabilir?

Excimer lazer, yukarıdaki sıraladığımız tüm göz kusurlarına uygulanabilir. Ancak kişinin göz yapısı da önemlidir. Göz yapısı uygun olmadığı durumda kişi bu hastalıklara sahip olsa bile lazer yapılamayabilir.

Excimer lazerin uygulanabilmesi için;

  • Kişinin 18 yaşından büyük olması
  • Son 1 yıl içerisinde gözün 0.50 dereceden fazla büyümemiş olması. Yani göz numarasının büyümesini durdurmuş olması
  • Kornea kalınlığının yeterli ve dokusunun sağlam olması
  • Göz tansiyonu, üveit, göz kuruluğu vb. göz rahatsızlıklarının olmaması gerekmektedir.
  • Önceleri keratokonus hastalarında kesinlikle yapılamamakla beraber son yıllarda gelişen lazer teknolojileri sayesinde uygun hastalara, uygun yöntem ile sınırlı da olsa lazer yapma imkanı sunulmaktadır.

Ayrıca hamilelerde ve göz retinasını etkileyecek operasyon geçirmiş olanlara lazer uygulanması riskli olabilmektedir.

Excimer Lazer Nasıl Yapılır? Yöntemleri Nelerdir?

Excimer lazer teknolojisi, her geçen gün gelişmektedir. Bu nedenle lazer tedavisinde kullanılacak farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler geliştikçe, ameliyat sonrası iyileşme süreci de kolay olmakta; göz normal fonksiyonlarını daha çabuk kazanmaktadır.

PRK

Excimer lazerin ilk uygulama yöntemlerinden biridir. İşlem sırasında kornea üzerinde bulunan epitel doku kaldırılır ve altta kalan tabakaya lazer uygulaması yapılır. Bu nedenle komplikasyon riski nispeten daha fazladır. Aynı zamanda ameliyat sonrası yanma ve batma şikâyetleri de daha uzun sürmektedir.

TPRK (Notouch-Dokunmadan Yapılan Yöntem)

Kornea üzerindeki epitel kaldırılmadan yapılan bir işlemdir. Bu nedenle PRK ile kıyaslandığında operasyondan sonra iyileşme süreci daha rahattır ve batma hissi de daha az olmaktadır. Bu nedenle PRK’ya göre daha gelişmiş bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yöntemlerle ile ameliyat yapılmaya uygun olmayan daha ince kornealara hatta ameliyat esnasında crosslinking ile kombine edilerek veya daha önce crosslinking işlemi geçirmiş olup ilerlemesi en az iki sene durmuş keratokonus hastalarına bile uygun değerlendirme neticesinde lazer yapabilme imkanı sunmuştur. Ülkemizde notouch yani göze dokunmadan yapılan lazer yöntemi olarak bilinmektedir.

Lasik

Lasik ise excimer lazer türleri arasında hastalarımıza en konforlu iyileşme sürecini sunan lazer yöntemidir. Lasik lazer; korneal flep oluşturulması ve lazer uygulanması olmak üzere iki aşamadan oluşur. Korneal flep oluşturulurken, göz ince ve dairesel bir tabaka ile kesilir. “Korneal flep” adını verdiğimiz bu tabaka, geriye doğru katlanır ve sonrasında lazer uygulaması yapılır. Flep yeniden uygun pozisyona getirildikten sonra ise işlem tamamlanır. İyileşme diğer yöntemlerden daha çabuk olmasından dolayı kişinin normal hayatına ve işe dönme zamanı kısa olmaktadır.

Femto – Lasik (Femto – Second)

Excimer lazer uygulamasında hata payını minimuma indiren, en güvenilir lazer işlemlerinden biridir. Klasik lasik yönteminden farkı; korneal flep oluşturma aşamasında da lazerle kesim yapılmasıdır. Oldukça hassas olan ve gözün hareketlerini algılayabilen lazer teknolojisi sayesinde flep oluşturma esnasında oluşabilecek cerrahi hatalar minimuma indirilmektedir. Femtolazer aynı zamanda keratokonus hastalarında refraktif düzeltme için kornea içi halka yerleştirme yönteminde tünel açmada, daha yeni bir yöntem olan tünel içine donör kornea yerleştirmede, bazı kornea nakillerinde kesi yapmak için kullanılan bir lazerdir.

WaveFront (Kartal Gözü)

Aberasyon adını verdiğimiz göz kusuru, kornea tabakasında adaya benzer, düzensiz yapıların oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda da gece görüşü zorlaşabilir. Ya da keskin görme becerisi azalabilir. WaveFront yani kartal gözü teknolojisi sayesinde keskin görme fonksiyonları ile ile ilgili kusurlar giderilebilir. WaveFront teknolojisi, klasik lazer uygulaması ile birlikte yapılabilir. Böylece gözün hem görme fonksiyonunun hem de görüşün niteliğinin tedavi edilmesi sağlanabilir.

Excimer Lazerde Lasik Yönteminin Avantajları Nelerdir?

  • Lasik, PRK ve TPRK yöntemine göre çok daha konforludur. Ameliyat sonrasında ağrı, batma ve yanma şikâyetleri daha azdır.
  • Lasik ile yapılan lazerden sonra iyileşme süreci 2 gündür. 2. günün sonunda tüm şikâyetler ortadan kaybolur ya da çok azalır. Bu nedenle çalışan kişiler için daha uygun bir yöntemdir.
  • Görme kısa sürede ideal hâlini alır. Yaklaşık 3 – 5 gün içerisinde göz net ve sağlıklı görme yetisine kavuşur.
  • Ameliyat sonrası numaranın geri dönmesi ya da kornea’da bulanıklık olması söz konusu değildir.
  • Özellikle miyop hastalarında, yüksek numaralara kadar uygulanabilmektedir (10 dereceye kadar).

Excimer Lazerden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Excimer lazer uygulamasında anestezi yapılmaz. Sadece gözü uyuşturacak, özel damlalar kullanılır. Bu nedenle operasyondan sonra kişi hemen günlük yaşama dönebilir.
  • Lazer uygulamasından sonra gözler kapatılmaz. Ancak hastanın gücü yerinde olsa da birkaç saat istirahat etmesi faydalı olacaktır.
  • Uygulamadan sonra gözün ovalanması sakıncalıdır. Bu nedenle mümkün olduğunca gözlerle temastan kaçınılması gerekir.

Excimer Lazerden Sonra Göz Yeniden Büyür Mü?

Bu noktada kişinin yapısal özellikleri önemlidir. Eğer kişinin göz derecesi düzenli olarak, 0.25 gibi küçük artışlar gösteriyorsa (bu artış 0.50 üzerinde olduğunda lazer yapmak söz konusu değildir.) büyüme olabilir. Lazer, mevcut numarayı tedavi eden bir uygulamadır. Göz numarasının ilerlemesini durdurmaz. Bu nedenle eski numaraya dönüş söz konusu olmasa da bir miktar büyüme görülebilir. İşlemi gerçekleştirecek olan doktorun bunları hastaya doğru bir şekilde aktarması, hastaların göz yapılarını iyi tanımlaması, ileride oluşabilecek riskleri tahmin etmesi, lazer cerrahisinde doktor seçiminde belki de en önemli unsurdur.

Excimer Lazerden Sonra Katarakt Ameliyatı Yapılabilir Mi?

Excimer lazer uygulamasından sonra, katarakt yapılabilir. Ancak işlem öncesinde detaylı muayene yapılması ve kişinin göz yapısının incelenmesi önemlidir. Daha önce lazer yapılmış ve ileriki yıllarda katarakt gelişip ameliyat olacak olan hastaların bu durumu hekime bildirmesi çok önemlidir çünkü gözün içerisine yerleştirilecek olan lens numarasının ölçümü lazer geçirmiş hastalarda değişiklik gösterebilmekte ve hesaplamalar bu dikkate alınarak yapılmaktadır.

Malatya Excimer Lazer Fiyatları

Excimer lazer, yaşam kalitesini düşüren göz kusurlarına kalıcı ve etkin çözüm getiren bir uygulamadır. Özellikle gelişen lazer yöntemleri sayesinde, daha konforlu ve güvenilir bir şekilde uygulanabilmektedir. Excimer lazer fiyatları ise uygulamayı yapan kliniğe göre değişebilir. Eğer Malatya excimer lazer fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi