Hipermetrop

Hipermetrop Tedavisi Malatya

Hipermetrop; “yakını görememe” olarak da bilinen göz kusurudur. Bir hastalık değil, bir kırma kusuru olarak adlandırılır. Genellikle ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Ancak genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak da görülebilir. Hipermetrop kişiler okuma, yazma ya da el işleri gibi uzun süre yakın görmeyi gerektiren aktivitelerde zorlanırlar. Bu nedenle yaşam kalitesi ciddi şekilde düşebilir.

Hipermetrop, günümüzde lazer teknolojisiyle de tedavi edilebilmektedir. Yazımızın devamında hipermetrop nedir, kimlerde görülür, nasıl tedavi edilir gibi sorularınıza daha detaylı yanıt vereceğiz. Malatya hipermetrop tedavisi için ise Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Hipermetrop Nedir? Neden Olur?

Hipermetrop; yakındaki nesnelerin görüntüsünü bozan bir kırma kusurudur. Hipermetrop olan insanlar derece yüksek değil ise uzaktaki nesneleri net bir şekilde görebilirler. Ancak yakın görüntülerde netlik kaybolur ve zamanla beraberinde baş ağrısı, yorgunluk, ense ağrısı ve uykusuzluk görülebilir.

Normal kabul edilen görüşte, göze gelen ışıklar saydam tabaka (kornea) adını verdiğimiz bir katman tarafından kırılır. Sonrasında göz bebeğinden geçer ve merceğe yansır. Yansıyan görüntü, mercekte yeniden kırılır ve retina üzerine düşer. Bu görüntü ters bir görüntüdür. Işınlar, çubuk ve koni hücreleri tarafından algılanır, beyine iletilen sinyaller burada işlenir ve sağlıklı görüntüyü oluştururlar. Hipermetrop olan hastalarda kırılan ışınlar retinanın tam üzerine düşmez. Daha gerisinde kalır. Bu nedenle yakındaki nesnelerin görüntüsü bozulur. Ancak uzaktaki nesnelerin görünümünde herhangi bir sorun yaşanmaz.

Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?

Hipermetrop, özellikle ilerleyen yaşlarda sık görülen bir görme kusurudur. Yakındaki nesneleri görmekte zorlandığını fark eden kişiler, hipermetrop olduklarını kolayca tahmin edebilirler. Hipermetrop belirtileri:

  • Yakın objeleri bulanık görme
  • Yakındaki objeleri görebilmek için gözleri kısmak
  • Okumak, yazmak, çizim yapmak gibi yakın mesafede yapılan işlerde baş ağrısı ve gözlerde yanma
  • Sık göz kırpma

Yetişkinlerde görüntü sonradan bozulduğu için hipermetropu fark etmek daha kolaydır. Ancak hipermetrop olan çocuklarda kırma kusurunu fark etmek zor olabilir. Tedavi geciktiğinde ise göz tembelliği ve şaşılık oluşabilir.

Hipermetrop Türleri Nelerdir? Hipermetrop Kimlerde Olur?

Eksenel hipermetropi: En sık görülen hipermetrop türüdür. Gözün arka uzunluğunun normalden kısa olması nedeniyle oluşur. Özellikle yenidoğanlarda en sık görülen hipermetropi türüdür.

Eğim (Kurvatür) hipermetropisi: Kornea ve lens yüzeyindeki değişimler nedeniyle oluşur.

İndis hipermetropisi (lense bağlı): Genellikle yaşlılık ve diyabete bağlı ortaya çıkan hipermetrop türüdür. Lensin kırılma indisindeki değişimler nedeniyle olur.

Hipermetrop, yenidoğanlardan yetişkinlere kadar herkeste görülebilen bir göz kusurudur. Ancak çoğunlukla yaşlanmaya bağlı ortaya çıkar. Çocuklarda erken tespiti ve tedavisi ileride oluşabilecek veya oluşmuş olan bir göz tembelliği ve şaşılığı engelleme ve tedavi etmede önem arz etmektedir.

Hipermetrop Tanısı Nasıl Konur?

Hipermetrop, rutin göz muayenesi ile kolayca anlaşılabilen bir kırma kusurudur. Muayene sırasında hipermetrop teşhis edilebildiği gibi derecesi de belirlenebilir. Sonrasında hastanın da tercihlerine bağlı olarak, en uygun tedavi yöntemi belirlenebilir. Malatya hipermetrop tanısı için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.

Özellikle çocuklarda, hipermetrop tanısı büyük önem taşır. Çünkü genelde çocuklarda görülen “gizli hipermetrop” okuma ve yazma sorunlarına neden olabilir. Bu durum, çocuk tarafından kolayca fark edilemeyebilir. Ancak çocuğun derslerden soğumasına, okul başarısının düşmesine neden olabilir. Hipermetrop ve diğer göz bozukluklarında erken teşhis ve tedavi açısından özellikle son yıllarda T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından rutin ve zorunlu tarama programına alınan yeni doğan, 1 yaş, 3 yaş ve 5 yaş göz muayeneleri çok önemli ve göz sağlığı açısından faydalıdır.

Hipermetrop Lazerle Tedavi Edilebilir Mi?

Hipermetrop, günümüzün teknolojisi sayesinde lazerle tedavi edilebilir. Excimer lazer ile yapılan tedavide farklı yöntemler kullanılabilmektedir:

  • Lasek ile hipermetrop tedavisi: Lasek, excimer lazer teknolojisindeki uygulama risklerini azaltan, modern ve etkili bir yöntemdir. İşlem sırasında kornea önündeki ince tabaka kaldırılmaz. Bu nedenle iyileşme süreci daha kısa olan, güvenilir bir yöntemdir.
  • PRK ile hipermetrop tedavisi: Uygulama LASEK’e benzerdir. Ancak kornea önündeki epitel dokusu kaldırılır. Bu nedenle LASEK’e göre iyileşme süreci daha uzun olan bir işlemdir.

Bu yöntemlere ek olarak, katarakt ameliyatlarında da hipermetrop tedavisi mümkündür. Katarakt işleminde kullanılan yeni nesil multifokal lensler (akıllı lensler) sayesinde hem uzak hem de yakın görme sorunları tedavi edilebilmektedir.

Malatya Hipermetrop Tedavisi

Hipermetrop tedavisi Malatya; gözlük, kontakt lens ve lazer olmak üzere 3 farklı yöntemle yapılabilir. Her yöntemin kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. 18 yaşından küçük bireylere lazer yapılmadığı için çocuklarda ideal hipermetrop tedavisi gözlükle yapılır. Ancak kırma sorunu kalıcı olduğu için yetişkinlik döneminde de devam eder ve bu süreçte gözlük kullanımı rahatsız edici olabilir. Özellikle spor yapanlar, kontakt lens ya da lazer ile tedaviyi tercih etmektedir. Katarakt ameliyatı olacak, hipermetrop yaşlılar için ise multifokal lens kullanımı tercih edilebilir.

Malatya hipermetrop tedavisi ve excimer lazer fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi