Keratokonus Tedavisi

Keratokonus Tedavisi Malatya (Kornea Hastalıkları)

Keratokonus; korneanın öne doğru, sivri bir çıkıntı yapması sonucu oluşan bir kornea hastalığıdır. Korneanın öne doğru sivrilmesiyle, bu bölgede kubbeye benzer bir görünüm oluşur. Göz sağlığı için anormal kabul edilen bu durum, odağı etkiler. Göze gelen ışık, görme alanına odaklanamaz. Sonucunda da görme fonksiyonu ile ilgili ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Keratokonus, genellikle ergenlik çağlarında ortaya çıkıp, 40’lı yaşlara kadar devam eden bir rahatsızlıktır. Birçok farklı yöntem keratokonus tedavisi Malatya için uygulanabilir. Özellikle keratokonus tedavisinde kullanılan lenslerin gelişip, değişmesi ve crosslinking tedavisi ile birlikte cerrahiye olan ihtiyaç da azalmaktadır. Bununla birlikte ilerlemiş vakalarda cerrahi tedaviler de söz konusu olabilmektedir.

Keratokonus Nedir?

Keratokonus, kornea şeklinin bozulması sonucu meydana gelir. Kornea şekli değişerek, öne doğru sivrilir. Bunun sonucunda ışık görme alanında yeterince odaklanamaz. Sıklıkla bulanık görme şikâyeti ortaya çıkar. Bu nedenle okuma ve araba kullanma gibi günlük yaşam aktiviteleri de zorlaşabilir. Aynı zamanda keratokonus olan hastalarda, miyop ve astigmat da sık görülür.

Keratokonus Neden Olur? Kimlerde Olur?

Keratokonus sıklıkla 15-20 li yaşlarında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Birçok hasta rahatsızlığı ergenlik dönemlerinde yani yaklaşık 15 – 16 yaşlarında fark eder. Bununla birlikte yanlış lens kullanımı gibi nedenlerle sonradan da ortaya çıkabilir. Keratokonus genellikle 35 – 40’lı yaşlara kadar ilerlemeye devam eder.

Keratokonusun en yaygın nedeni ise alerjidir. Sık yaşanan alerji nedeniyle gözün sulanması, kaşınması ve tahriş olması korneaya zarar verir. Bununla birlikte kişi gözü kaşıdıkça hastalık ilerler. Keratokonus hastalarında kornea oldukça hassas olduğu için hafifçe kaşımayla bile hasar görebilir.

Keratokonus Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Keratokonus genellikle iki gözü de etkileyen bir rahatsızlıktır. Ancak her iki gözde de farklı şikâyetlere neden olabilir. Hastalığın erken ve ileri evrelerinde de semptomlar farklılaşabilir.

Keratokonus erken evrelerde;

  • Görmenin bulanıklaşmasına
  • Kornea üzerindeki bükülmüş, dalgalı yapı nedeniyle görmenin bozulmasına
  • Işığa karşı hassasiyete
  • Gözde kızarıklık ve şişmeye neden olabilir.

İleri evrelerde ise;

  • Görme fonksiyonlarının kötüleşmesi (Göz bozukluğu ve bulanık görme)
  • Miyop ve astigmat derecesinin sürekli büyümesi
  • Kontakt lenslerin göze uymaması ya da rahatsızlık vermesine neden olabilir.

Keratokonus 40’lı yaşlara kadar devam eden, ilerleyici bir rahatsızlık olduğu için ileri evre belirtiler genellikle geç başlar. Bazı hastalarda kornea aniden şişebilir ya da kalıcı sertleşmeye neden olan kornea skarları ortaya çıkabilir.

Keratokonus Tanısı Nasıl Konur?

Keratokonus kolayca tanı koyulabilen bir rahatsızlıktır. Birçok hasta, rutin göz muayeneleri sırasında hastalıktan haberdar olur. Bu nedenle göz bozukluğu olan kişilerde rutin göz muayenesinin önemi büyüktür. Göz muayenesi sırasında kornea incelenir ve eğriliği değerlendirilebilir. Bununla birlikte, özel bir harita yardımıyla, kornea haritalanabilir. Böylece kesin tanı konulabilir. Malatya keratokonus tedavi ve tanısı için Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Keratokonus Nasıl Tedavi Edilir?

Keratokonus tedavisinde yaygın kullanılan tedavi yöntemleri:

  • Kornea cross – linking (Çapraz bağlama)
  • Keratokonus’a özel, yumuşak lensler
  • Sert, gaz geçirgen kontakt lensler
  • Yumuşak ve sert lenslerin birlikte kullanımı
  • Melez kontakt lensler (hibrid lensler)
  • Skleral ya da yarı – skleral lensler
  • Kornea içi halka (Intacs-keraring)
  • Kornea içi korneal halka ile güçlendirme
  • Kornea nakli (Keratoplasti)

Keratokonus tedavisinde kullanılan yumuşak lensler, genellikle hastalığın erken evrelerinde tercih edilir. İleri evrelerde ise sert lensler ile daha etkin sonuçlar elde edilebilmektedir. Melez lens (hibrid lens) çeşitleri ise ortası sert; çevresi ise yumuşak materyalden üretilir. Böylece görüşün iyileşmesi ve konfor sağlanması aynı anda mümkün olabilir.

Kornea içi halka ise cerrahi ile yerleştirilir. Halka tedavisinin avantajı; kontakt lens ya da gözlük kullanımına olan ihtiyacı ortadan kaldırmasıdır. Ancak keratokonus olan her hastaya önerilen bir tedavi değildir. Bu nedenle mutlaka uzman bir hekimin ön değerlendirmesi gerekir.

Malatya Keratokonus Tedavisi

Keratokonus, ilerleyici özellikteki bir hastalıktır. Yani tedavi edilmediğinde, kendiliğinden geçmez. Bu nedenle kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilir. Ancak kalıcı körlüğe neden olan bir rahatsızlık değildir. Doğru yaklaşımla kolayca tanı ve tedavisi mümkündür. Bu noktada göz doktorunun uzmanlığı ve deneyimi de oldukça önemlidir.

Malatya keratokonus tedavisi ve bu yöntemlerin fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi