Oküloplastik Cerrahi

Oküloplastik Cerrahi Malatya (Kapak ve Orbita Bozuklukları)

Oküloplastik cerrahi Malatya; göz kapağı, gözyaşı sistemi ve orbita hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Oftalmolojinin yani göz sağlığı ve hastalıkları biliminin bir alt dalı olarak kabul edilir.

Göz kapakları, gözün sağlığı ve estetik görünümü üzerinde büyük rol oynar. Bu bölgedeki yapısal ve estetik sorunlar kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Göz kapaklarının içe dönmesi, dışa dönük olması ya da göz kapağı düşüklükleri oküloplastik cerrahi kapsamında en çok incelenen kusurlardır.

Yazımızın devamında, oküloplastik cerrahi alanına giren rahatsızlıklar ve tedavileri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Malatya oküloplastik cerrahi hakkında daha fazla bilgi için ise Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Oküloplastik Cerrahi Nedir?

Oküloplastik cerrahi; göz kapakları ve orbita yani gözü çevreleyen kemik ve yumuşak dokulardaki hasarlarla ilgilenen bir alandır. Oküloplastik cerrahi alanına giren hastalıklar:

  • Göz kapağı hastalıkları
  • Göz kapağı estetiği
  • Botoks uygulamaları
  • Göz yaşı kanalındaki tıkanıklıklar
  • Tiroide bağlı gelişen göz hastalıkları
  • Orbita hastalıkları
  • Göz protezi
  • Göz ve orbita tümörleri olarak sıralanabilir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)

Göz kapağının düşmesi, sarkması ya da göz kapağında torbalanmalar, ilerleyen yaşla birlikte sık görülen şikâyetlerdir. Bazı kişilerde ise yapısal olarak bu şikâyetler olabilir. Göz kapağındaki sarkma, torbalanma ve kırışıklıklar yaşlı ve yorgun görünüme neden olabilir. Kişide yarattığı estetik kaygıların yanında, sağlık sorunlarına da yol açabilir. Sarkık göz kapakları genellikle göz üzerinde ağırlık hissettirir. Görüş alanını daraltır. Bu da araba kullanma ve kitap okuma gibi aktiviteleri zorlaştırabilir. Bu nedenle göz kapağına yapılan estetik işlemler kişinin hem dış görünüşü hem de yaşam kalitesi üzerinde etkilidir.

Blefaroplasti ameliyatlarında alt ve üst göz kapaklarındaki fazla cilt ve yağ dokularının çıkarılması amaçlanır. Ancak tiroid, kalp yetmezliği ya da hipertansiyon hastalarında bu işlem riskli olabilmektedir. Bu nedenle göz kapağı estetiği yapılmadan önce hasta öyküsü dikkatlice incelenmelidir. Aynı zamanda göz kuruluğu şikâyeti olan hastalarda da göz kapağı estetiği riskli olabilmektedir.

İstemsiz Göz Kasılması Tedavisi (Blefarospazm) Tedavisi

İstemsiz göz kasılması, özellikle 40 yaş üzeri kadınlarda daha sık görülen bir durumdur. Göz kapaklarını kapatan kasların istemsiz ve aşırı biçimde kasılması sonucunda oluşur. Rahatsızlık şiddetlendikçe günlük yaşamı da daha fazla etkilemeye başlar. Tedavi sürecinde etkin yöntemlerden biri botulinum toksin (botoks) enjeksiyonudur. Botulinum toksinin etkisi 3 – 6 ay devam eder. Ancak işlemin etkisi geçtiğinde yenilenebilir ve hasta günlük yaşamına normal bir şekilde devam edebilir.

Kuru Göz ve Göz Sulanması

Göz kuruluğu ve göz sulanması yaygın görülen şikâyetlerdir. Gözyaşı bezlerinin az ya da aşırı çalışmasına bağlı ortaya çıkar. Bu hastalarda gözyaşı desteği sağlamak için göz yaşı damlaları tercih edilebilir. Gerekli durumlarda gözyaşı kanallarının ağızları kapatılabilir. Ya da botulinum toksin enjeksiyonu ile gözyaşı kanallarının çalışması düzenlenebilir.

Göz Kapaklarının Çok Açık Olması

Genellikle guatr hastalığına bağlı ortaya çıkan bir durumdur. Ameliyat ya da botulinum toksin uygulaması ile tedavisi mümkündür.

Göz Kapağı Düşüklüğü

Tıp dilinde “ptozis” olarak da bilinen göz kapağı düşüklüğü; üst göz kapağının göz bebeğini kapatması durumudur. Düşüklük ileri boyutlarda olduğunda göz kapağını elle kaldırma ihtiyacı doğabilir.

Göz kapağı düşüklüğü, bazı kişilerde yapısaldır. Bazı kişilerde ise yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Katarakt ameliyatlarından sonra da ortaya çıkabilir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyat ile tedavi edilebilir. Bazen doğuştan da göz kapağı düşüklüğü olabilir. Doğuştan göz kapağı düşüklüğünde görmeye engel teşkil edebilecek bir durum var ise cerrahisi acil olarak yapılabilmektedir.

Göz Kapaklarının İçe veya Dışa Dönmesi (Entropion – Ektropion)

Göz kapaklarının içe ya da dışa dönmesi, göz dokularında harabiyete, göz yaşarmasına, batma hissine ve enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Rahatsızlık ilerlediğinde korneada yara oluşmasına ve görme kayıplarına da neden olabilir. Bu nedenle ameliyat ile tedavi edilmesi gerekebilir.

Göz Kapağı Yaralanmaları

Oküloplastik cerrahi alanının en çok uygulandığı alanlardan biri de yaralanmalardır. Yaralanmalar sonucu oluşan estetik bozukluğun ve göz kapağındaki işlevsel sorunların giderilmesi oküloplastik cerrahinin alanına girer.

Orbita Hastalıkları

Oküloplastik cerrahi ile gözü çevreleyen kemik ve yumuşak dokulardaki rahatsızlıklar giderilebilir. Göz küresi etrafında ya da göz küresinin arkasında genişleyen dokular, göz küresinin yer değiştirmesi, hareketlerinde kısıtlanma olması gibi sorunlar tedavi edilebilir. Çift görme sorunları giderilebilir.

ORbita bölgesindeki tümörler de göz sağlığı için oldukça tehlikelidir. Orbita tümörleri genellikle iyi huylu tümörlerdir.Ancak bu tümörler, gözü dışarı iterek göz hareketlerini kısıtlar. Tedavisi için karmaşık cerrahi işlemler yapılması gerekebilir. Bu da doktorun uzmanlığını ön plana çıkarmaktadır. Malatya oküloplastik cerrahi hakkında daha fazla bilgi almak için Yrd.Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Orbita hastalıklarının bir nedeni de tiroid hastalığıdır. Tiroid bezinin anormal çalışmasına bağlı olarak, orbita dokuları zedelenebilir. Guatr hastalarında, büyüyen veya bozuk tiroid bezi fonksiyonlarına bağlı gözde öne doğru çıkma olabilir. Bu da göz kaslarının kalınlaşmasına ve çift görme gibi fonksiyonel sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Tiroide bağlı orbita hastalıkları hem medikal ilaçlar hem de cerrahi ile tedavi edilebilir. Diğer tüm sistemik hastalıklara bağlı gelişen göz hastalıkları gibi bu hastalıkta da altta yatan hastalığın tedavisi göz sorunlarının ilerlememesi ve gerilemesi, yapılan tedavinin etkili olması için olmaz ise olmazdır.

Protez Göz (Takma Göz)

Protez göz; göz kaybı yaşayan hastalarda kullanılan protezlerdir. Göz protezleri görme işlevinin yeniden kazanılmasını sağlamaz. Ancak gözün olmamasından kaynaklanan estetik kusurları giderilebilir. Karşıdaki bir kişiye baktığımızda ilk baktığımız gözlerdir. Yüzdeki ifadenin hemen hemen %80 inin gözler ile ifade edildiği düşünüldüğünde kişinin sosyal açıdan rahat olabilmesi için iyi bir protezin önemli olduğu çok açıktır.

Malatya okülplastik cerrahi, kapak ve orbita hastalıkları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Yrd.Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi