Astigmat ve Diğer Refreaksiyon Kusurları

Astigmat Tedavisi Malatya

Astigmat ve Diğer Refreaksiyon Kusurları

Astigmat Malatya; hem yakın hem de uzak mesafede bulanık görmeye neden olan bir göz kusurudur. Genellikle doğuştandır ve göz merceği ya da korneanın anormal kavise sahip olması nedeniyle oluşur.

Astigmat, sık görülen refreaksiyon kusurlarından biridir. Refreaksiyon kusurları; gözün ışığı kırma sorunlarından kaynaklanır. Hipermetrop, miyop ve astigmat olmak üzere üç türü vardır. Astigmat da dahil olmak üzere tüm refreaksiyon kusurlarında gözlük kullanımı, lens ya da lazer ile tedavi mümkündür.

Yazımızın devamında astigmat ve diğer refreaksiyon kusurları hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Malatya astigmat tedavisi için Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Astigmat Nedir? Neden Olur?

Astigmat, korneanın ya da göz merceğinin, yumurtada olduğu gibi düzensiz kavislenmesine bağlı oluşan bir göz kusurudur. Korneadaki düzensiz kavislenme, ışığın retinada tam olarak tek noktada odaklanamamasına neden olur. Bu nedenle net olmayan, bulanık bir görüntü verir.

Kornea; gözlerimizin ön yüzeyini kaplayan, şeffaf bir tabakadır. Kornea üzerinde bulunan gözyaşının da etkisi ile ışığı kırmaya ve gözün içerisinde bulunan lensler ise, belli noktalarda incelip kalınlaşarak (akomodasyon, yakın-uzak görme) nesnelere odaklanmayı sağlar. Sağlıklı gözde kornea ve lens, hemen hemen top yüzeyine benzer, eşit çapa sahip bir şekle sahiptir. Astigmatlı gözde ise eğrilik düzensiz dağılmıştır. Bu nedenle ışık düzgün şekilde kırılmaz. Astigmatı altında yatan nedene göre iki türü vardır:

Korneal astigmat; kornea yüzeyindeki anormal kavislenme nedeniyle oluşur.

Lentiküler astigmat ise göz merceğindeki anormal kavislenme nedeniyle oluşur.

Astigmat genellikle doğumdan itibaren mevcuttur. Ancak ameliyatlar ya da göz yaralanmaları sonucu da ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda miyop ve hipermetrop ile birlikte de görülebilir. Miyop ile birlikte görülen türüne miyopik astigmat; hipermetrop ile birlikte görülene ise hipermetropik astigmat denir.  Hem hipermotrop, hem de miyopun bulunduğu astigmatlara ise mix astigmat denir.

Astigmat Belirtileri Nelerdir?

  • Tüm mesafelerden bozuk görme/bulanık görme
  • Baş ağrısı
  • Gözlerin aşırı kayması
  • Uzun süre odaklanmayı gerektiren araba sürme, okuma gibi aktivitelerde göz yorgunluğu
  • Gece araba kullanmakta zorlanma
  • Çift görme (İlerlemiş vakalarda)
  • Işık saçılmaları
  • Artmış ışık hassasiyeti
  • Monitör (tablet, pc, cep telefonu vb.) kullanmada zorlanma

Astigmat Tanısı Nasıl Konur?

Astigmat, doğuştan bir görme kusurudur. Bu nedenle teşhisi kolay olmayabilir. Astigmatlı doğan çocukların birçoğu görme kusurunu fark etmez. Ancak çocuk büyüdükçe okuma güçlüğü veya bir nesneye odaklandığında göz kapaklarına kısarak bakma  olduğu ebeveynlerin dikkatli takibi ile fark edilebilir.

Astigmat tanısı koyabilmek için gözlerin ışığa nasıl odaklandığını ölçmek gerekir. Bu süreçte astigmatın derecesi de belirlenebilir. Belirlenen dereceye göre gözlük ya da kontakt lensler reçete edilebilir. Tanı sürecinde görme keskinliği testi, keratometri/topografi ve phoropter yapılabilir.

Görme Keskinliği Testi

Göz muayenelerinde yapılan rutin bir kontroldür. Hasta belli bir mesafeden uzaktaki harf ve şekilleri görmeye çalışır. Böylece görmenin keskinliği ölçülür.

Keratometri Testi

Korneadaki eğriliği saptamak için en önemli tanı araçlarından biridir.  Son yıllarda otomatik bilgisayarlı keratometriler aracılığı ile korneanın topografik haritası çıkarılarak ayrıntılı bir analiz yapma imkanı bulunmaktadır.

Phoropter Ölçümü

Gözün önüne konulan bir dizi lens ile gözün ışığı kırma gücü değerlendirilir. Bu süreçte kişinin görüşü ile ilgili deneyimleri de istenir. Böylece gözün en net gördüğü lensler ve numaraları belirlenir.

Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

Gözlük

Özellikle çocuklarda astigmatın başlıca tedavi yöntemidir. Astigmat gözlükleri, özel bir silindirik lens ile yapılır. Bu mercek her mesafeden, net ve sağlıklı görüş sağlar. Eğer hasta 40 yaş üzeriyse ve yaşa bağlı hipermetropi söz konusuysa çift odaklı ya da kademeli lensler ilave edilebilir. Astigmatın belli bir açısı olduğu için düzenli kontrolü önemlidir.

Kontakt Lens

Kontakt lensler daha geniş görüş alanı sağladığı için birçok kişi lens kullanmayı tercih etmektedir. Aynı zamanda lensler, gözlüğün yarattığı estetik sorunları da ortadan kaldırır. Astigmat için özel olarak üretilen torik lensler sayesinde astigmatın yarattığı görme kusurları düzeltilebilir ve görüş iyileştirilebilir.

Ortokeratoloji

Korneayı yeniden şekillendirmek için kullanılan sert lensler ile tedavi yöntemidir. Bu lensler gece de dahil olmak üzere günü  belli saatlerinde takılır. Eğer astigmat orta dereceli ise lens kullanımı olmadan da gün içerisinde net görüş sağlanabilir. Ancak tedavi görüşü kalıcı olarak iyileştirmez. Bu nedenle lensleri uzmanların belirttiği şekilde, düzenli olarak kullanmak gerekir.

Excimer Lazer

Günümüzde en çok tercih edilen astigmat tedavisi yöntemidir. Lazer, gözlük ya da kontakt lense olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırır. Görüşü düzeltir. Bu nedenle kalıcı tedavi sağlar. 18 yaşından büyük olan ve göz yapısı uygun olan herkes, lazer ile astigmat tedavisi yaptırabilir. Bu konuda detaylı bilgi almak isterseniz “Excimer Lazer” yazımızı okuyabilir; randevu alabilirsiniz.

Malatya Astigmat Tedavisi

Astigmat tedavisi Malatya yukarıda saydığımız farklı yöntemler kullanılabilir. Gözün yapısı, hastanın şikâyetleri ve tercihleri değerlendirilerek uygun tedavi yöntemine karar verilebilir. Gözlük ve lens kullanımını konforlu bulmayan kişilerin sıkça tercih ettiği tedavi yöntemi lazerdir.

Malatya lazerle astigmat tedavisi ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz iletişim numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi