Göz Kuruluğu Tedavisi

Göz Kuruluğu Tedavisi Malatya

Göz kuruluğu; toplumda çok yaygın olarak görülen bir göz problemidir. Gözyaşının vücut tarafından salgılanması ile ilgili sorunlar ya da gözyaşlarının buharlaşması gibi kalitesinin yetersiz olduğu durumlar sonucu ortaya çıkabilir.

Göz kuruluğu hem fizyolojik hem de çevresel etkenlerden kaynaklanabilir. Özellikle günümüz koşullarında çevre kirliliği, bilgisayar karşısında geçirilen sürenin uzaması, göz kuruluğunun önemli nedenlerinden biridir. Göz kuruluğu başlangıç evresinde ciddi sorunlara neden olmasa da zamanla gözün fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Hatta gözde kalıcı hasarlara bile neden olabilir. Bu nedenle göz kuruluğunun hafife alınmaması ve zamanında tedavi edilmesi önemlidir.

Yazımızın devamında göz kuruluğu ve nedenleri hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Malatya göz kuruluğu tedavisi için ise Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz kuruluğu, gözün ön kısmını koruyan ve nemli tutan gözyaşı zarının sağlamlığının ve yapısının bozulmasına ya da gözyaşı bezlerindeki sıvı üretiminin az olmasına bağlı ortaya çıkar. Gözyaşı tabakasında; mukus tabaka, sulu (aköz) tabaka ve lipid tabaka (yağlı kısım) olmak üzere üç kısım bulunur. Bu kısımların herhangi birinde eksiklik olması durumunda gözler kurur. Gözyaşı salgısı yeterince üretilemez ya da gözyaşının kalitesi ile ilgili sorunlar ortaya çıkabilir.

Eğer göz kuruluğu gözyaşı bezlerindeki sorunlardan kaynaklanıyorsa buna; gözyaşının az salınımına bağlı göz kuruluğu denir. Bezlerde yeterli salgı üretilmesine rağmen gözyaşı azalıyorsa buna da buharlaşma tipi göz kuruluğu denir. Yani göz kuruluğu sadece göz yaşının miktarının az olması anlamına gelmez; göz yaşı fazla olan fakat göz yaşı kalitesi iyi olmayan hastalarda da göz kuruluğu olur.

Göz Kuruluğu Neden Olur?

Göz kuruluğu toplumda sık görülen ve her yaş aralığında ortaya çıkabilen bir şikâyettir. Nedenleri ise fizyolojik olabildiği gibi çevresel faktörlere de bağlı olabilir. Özellikle uzun süre bilgisayar başında zaman geçirenlerde sık görülür. Bunun nedeni; dijital ekranların göz kırpma süresini uzatması ve monitörden göze gelen ışınların göz yaşının yapısını bozmasıdır. Sağlıklı bir insan yaklaşık üç saniyede bir göz kırpar. Ancak bilgisayar başındayken bu süre 10 – 15 saniyeyi bulabilir. Bu da gözyaşlarının hızlı buharlaşmasına ve gözün kurumasına neden olur.

Göz kuruluğu;

  • Bilgisayar başında uzun zaman geçirme
  • Romatizmal hastalıklar
  • İlerleyen yaş
  • Hormonal dengesizlik ve endokrinolojik hastalıklar
  • Akne, depresyon ve tansiyon ilaçları
  • Kontakt lenslerin hatalı ve özensiz kullanımı sonucu ortaya çıkabilir.

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Gözlerde yanma ve batma hissi
  • Kaşıntı
  • Özellikle rüzgâr ve dumana karşı aşırı hassasiyet
  • Okuma esnasında gözlerin hızlı yorulması
  • Kontakt lenslerin rahatsızlık, batma hissine neden olması
  • Uyanırken gözleri açmada zorluk

Göz Kuruluğu Tanısı Nasıl Konur?

Yetişkinler, göz kuruluğunu kolayca fark edebilirler. Özellikle sabahları, uyanma esnasında gözleri açmada zorlanmak, kuruluğun önemli belirtilerinden biridir. Bununla birlikte enfeksiyon riskinin değerlendirilmesi ve kuruluğun kesin tanısı için uzman değerlendirmesi gerekir. Çünkü göz yaşı aynı zamanda gözümüzü dışarıdan gelen mikrobik etkenlere karşı da korur ve kuruluk aynı zamanda enfeksiyon için zemin hazırlar.

Fluroscein gözyaşı ya da lissameine green streep gözyaşı şeritleri testleri sayesinde gözyaşı miktarı ve göz yaşının buharlaşma zamanı ölçülebilir.

Malatya Göz Kuruluğu Tedavisi

Göz kuruluğu tedavisi Malatya işleminde ilk aşama gözyaşı desteği sağlayan jel ya da damlalardır. Bu damlalar, gözün nemli kalmasını sağlar. Gözyaşı damlalarını, kuruluğun derecesine göre farklı miktarlarda kullanmak gerekebilir. Bu nedenle en sağlıklı olanı; göz doktorunun reçete ettiği şekilde bu ilaçların kullanılmasıdır. Çünkü göz kapakları veya göz içinin enfeksiyonu gibi durumlarda da göz yaşı salgısında bozulma olabilir ve bunların da tedavi edilmesi gereklidir.

Ancak bazı hastalarda, jel ya da damlalara rağmen etkin sonuç alınamaz. Bu durumda cerrahi tedavi gerekebilir. Gözyaşı kanallarının geçici olarak tıkanması, gözyaşı kaybını engelleyebilir.

Göz Kuruluğu Nasıl Engellenir?

Göz kuruluğu, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir göz rahatsızlığıdır. Bu nedenle kişilerin kuruluktan şüphelendiği anda uzman göz doktorlarına görünmesi gerekir. Bununla birlikte kişinin yaşam tarzında yapacağı bazı değişiklikler de kuruluğun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilmektedir:

  • 3 saniyede bir göz kırpmak sağlıklı ve normal kabul edilendir. Bu nedenle göz kuruluğu teşhisi konan hastalar daha sık göz kırpmaya özen gösterebilirler.
  • Saç kurutma makinesi, klima ve pervane gibi cihazların göze yakın bir bölgeden hava üflemesinden kaçınmak gerekir.
  • Gözlerin ovuşturulması da kuruluğu artıracaktır. Bu nedenle kaşınma, yanma ya da batma olsa bile gözleri kaşımaktan uzak durulmalıdır.
  • Rüzgârlı günlerde gözü saran ve tozu engelleyen gözlükler kullanılabilir.
  • Eğer kişi uzun süre bilgisayar kullanmak zorundaysa, mutlaka sık sık ara vererek, gözlerini dinlendirmelidir.
  • Bol su tüketimi, balık gibi omega-3 den zengin gıda tüketimi, sabahları uyandığımızda yüzümüzü ve özellikle göz çevresini ılık suyla pansuman yapar tarzda (bazen özel göz çevresi temizliği için kullanılan şampuanlarla) yıkamak, uyku düzenine dikkat etmek de bu konuda önemli diğer unsurlar olarak sıralanabilir.

Malatya göz kuruluğu tespiti ve göz kuruluğu tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi