Çocuk Göz Bozuklukları ve Göz Tembelliği Tedavisi ve Tüm Tetkikler

Göz Tembelliği Tedavisi Malatya

Çocuk Göz Bozuklukları ve Göz Tembelliği Tedavisi

Göz kusurlarının birçoğu çocukluk döneminde ortaya çıkar. Özellikle göz tembelliği ve astigmat, miyop, hipermetrop gibi göz kusurları, çocukluk döneminde başlayıp, yetişkinlikte de devam eder.

Erken tanı ve doğru tedavi sayesinde çocukluk döneminde görülen göz kusurlarını kontrol altına almak mümkündür. Bu süreçte yapılan OCT, FFA gibi tetkikler de ileride görme kayıplarına neden olabilecek glokom ciddi göz hastalıklarının tanısında büyük önem taşır. Çocukluk dönemindeki göz bozukluklarının tanısı için çocukların 2 yaşını tamamlamadan, en az 1 defa göz muayenesi olması önemlidir.

Yazımızın devamında çocukluk döneminde görülen göz bozuklukları ve göz tembelliği hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Malatya çocuk göz bozuklukları, tanı ve tedavisi için Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Çocukluk Dönemi Sık Görülen Göz Hastalıkları Nelerdir?

  • Konjonktivit (Göz iltihabı)
  • Kırma sorunları (Miyop, hipermetrop, astigmat)
  • Şaşılık
  • Göz tembelliği
  • Katarakt
  • Gözyaşı yollarının tıkalı olması
  • Prematüre retinopatisi
  • Glokom

Şaşılık

Gözde kayma ya da yanlış hizalanmaya neden olan göz rahatsızlığıdır. Çocuklarda şaşılık hem görme problemlerine hem de bu problemlerin yarattığı gelişimsel sorunlara neden olmaktadır. Bu nedenle motor gelişiminde gecikmeler olabilir. Aynı zamanda okul başarısı da olumsuz etkilenebilir. Şaşılık zamanla “ambliyopi” adı verilen göz tembelliğine neden olabilir.

Göz Tembelliği (Ambliyopi)

Kelime anlamı olarak “donuk göz” anlamına gelen göz tembelliği; gözde yapısal bir sorun olmamasına rağmen, görme keskinliğinin azalmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Göz tembelliğinin nedeni; göz sinirlerinin kullanılamaması ve sonuç olarak beynin bu sinirleri yok saymasıdır.

Göz tembelliği çocukluk döneminde ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde ise ilerler. Çocukluk döneminde göz kusurlarını fark etmek her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle göz tembelliği tedavisinde de geç kalınabilmektedir. Göz tembelliği tedavisi Malatya işleminde yaşamın ilk 6 ayı ve 7 – 8 yaşlar kritik dönemlerdir.

Göz tembelliği göz ve beyinde hiçbir sorun olmamasına rağmen ortaya çıkabilir. Tek gözü ya da her iki gözü etkileyebilir.

Göz tembelliğinin yaygın nedenleri:

  • Şaşılık
  • İki göz arasındaki göz derecesinin çok farklı olması.
  • Her iki gözde yüksek derece kırma kusuru olması
  • Göz kapağı düşüklüğü
  • Katarakt

Göz tembelliği belirtileri ise:

  • Sık göz kırpma
  • Gözleri ovalamak, görüşü düzeltmek için gözleri kısma isteği
  • El – göz koordinasyonu gerektiren işleri yapmakta zorlanma
  • Dikkat dağınıklığı

Göz tembelliği tanısı rutin bir göz muayenesi ile konulabilir. Hastalığa özel bir tanı yöntemi bulunmamaktadır. İdeal tedavi yöntemi ise tek gözün kapatılması ve tembel olan göz kaslarının çalıştırılmasıdır. Kapama tedavisi ne kadar erken yapılırsa, o kadar başarılı sonuçlar elde edilir. Sabır isteyen bir tedavi olup ailenin bu konuda azimli olması çok önemlidir.

Katarakt

Sanılanın aksine katarakt, sadece ileri yaşa bağlı oluşan bir rahatsızlık değildir. Yeni doğanlarda görülebilir. Erken dönemde tedavi edilmediğinde ise görme kayıplarına neden olabilmektedir. Belirtisi; kataraktlı gözün beyaz ve donuk görünmesidir. Eğer yaşamın ilk 6 ayında tedavi edilirse, ileri dönemde oluşabilecek göz tembelliği, total görme kaybı gibi ciddi riskler de büyük oranda engellenmektedir.

Göz tansiyonu

Çocuklarda nadir görülür. Tedavi edilmediğinde ise kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir. Göz içi basıncı yükseldiğinde, gözler de genişler ve büyür. Bu nedenle bebeklerde büyük göz, glokomun önemli belirtilerinden biridir. Yeni doğan bebeklerde yapılacak rutin göz kontrolleri sayesinde erken dönemde teşhis ve tedavi edilebilir. Bunun dışında yeni doğanlarda görülebilen göz tansiyonunun sık bulgularından olan göz bebeğinin normalden büyük olması, gözde aşırı sulanma, ışık hassasiyeti bulguları olan bebeklerin ailesi tarafından göz muayenesi yaptırılması erken teşhis ve tedavi için imkan sağlayabilir.

Optik Koherens Tomografi (OCT) Nedir?

Optik koherens tomografi; gözün arkasında bulunan ışığa duyarlı retina alanının kesit görüntülerini sağlayan bir tetkiktir. Girişimsel bir yöntem değildir. Her yaş grubunda sık kullandığımız bir tanı testidir. Özellikle erken yaşta ortaya çıkan retina hastalıklarının, glokomun ve makula dejenerasyonunun tanısında OCT büyük rol oynar.

Fundus Floresein Anjiyografi (FFA) Nedir?

Göz anjiyosu olarak da bilinen bu yöntemde, “floresein” adı verilen madde kullanılarak retina damarları görüntülenir. Kol damarlarından verilen floresein damarları boyarken, göz filmi çekilir. Retina hastalıklarının tanı ve tedavisinde temel tetkiklerden biridir.

Malatya Çocuk Göz Bozuklukları Tedavisi

Çocuklarda göz bozuklukları kolay anlaşılmayabilir. Bu nedenle çocuğun hiçbir şikâyeti olmasa rutin göz kontrollerinin yapılması önemlidir. İdeal olan; 1, 3 ve 6 yaşlarında kontrollerin yapılmasıdır. Özellikle okul öncesi dönemde olası göz kusurlarının saptanması, çocuğun okul aktivitelerine kolay adapte olabilmesi için de önemlidir.

Malatya çocuk göz bozuklukları, tanı ve tedavisi için Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi