Konjonktiva Hastalıkları

Konjonktivit Tedavisi Malatya

Konjonktiva Hastalıkları

Konjonktiva; göz kapakları ve gözün beyaz kısmı (sklera) arasında bulunan, ince ve şeffaf yapılı zardır. Bu zarda meydana gelen hastalıklara ya da patolojilere ise konjonktiva hastalıkları denmektedir. Konjonktiva bölgesinde en sık görülen hastalık konjonktivittir. Yani bu zar dokusunun iltihaplanmasıdır. Konjonktivit, medikal ilaçlar ve göz damlaları ile kolayca tedavi edilebilir. Özellikle alerjik bünyelerde sık görülen bir rahatsızlık olduğu için bahar aylarında tekrarlayabilir. İlaçlar düzenli kullanıldığı ve hijyene dikkat edildiği sürece hastalığın etkeni adenovirüsler gibi çok güçlü olmadığı sürece kısa sürede geçer. Ancak dikkat edilmediğinde, bulaşıcı bir hastalık olduğu için, kişinin etrafındakileri de tehlikeye atabilir.

Yazımızın devamında konjonktivit tedavisi ve konjonktiva hastalıkları hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Malatya konjonktiva hastalıkları tedavisi için ise Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Konjonktivit Nedir?

Konjonktivit, en sık görülen konjonktiva hastalıklarının başında gelir. Gözün beyaz kısmı ile göz kapağı arasında kalan zarın iltihaplanmasıdır. İltihap, gözün kızarık görünmesine neden olur. Rahatsızlığın başlıca nedeni ise alerjilerdir. Bahar alerjisi, kedi – köpek alerjisi ya da farklı nesnelere karşı hassasiyet konjonktivite neden olabilir. Hastalığın önemli nedenlerinden biri de romatizmadır. Genellikle göze dışarıdan temas eden bir etken ile oluşur. Bu etken bakteriler ve virüsler gibi mikrobiyal etkenler olabileceği gibi allerjen etkenler de olabilir. Özellikle 2019 yılı sonu 2020 başında başlayan Covid-19 (koronavirüs) pandemisinde hastaların %1 inde viral konjonktivit bulgularının hastalığın belirtisi ilk bulgular olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu da konjonktivitin erken tanısının ne kadar önemli olabileceğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

Konjonktivit belirtileri genellikle aniden ortaya çıkar ve hızlı bir şekilde ilerler. Eğer belirtiler arasında çapaklanma ve kanlanma da varsa, enfeksiyona bakteri ya da virüsün neden olma ihtimali yüksektir.

Konjonktivit belirtileri:

  • Gözlerde kızarıklık (Konjonktivitin başlıca belirtisidir.)
  • Göz kapaklarında şişkinlik ve kızarıklık (Genellikle tek gözde olur. Birkaç gün içerisinde diğer göze de yayılabilir. Çoğunlukla bakteriyel ve alerjik konjonktivitte görülen bir şikâyettir.)
  • Göz sulanması (Viral ya da bakterilerin neden olduğu iltihaplanmada sık görülür. Bu organizmalar, gözyaşı üretiminin artmasına ve gözün sulanmasına neden olur.)
  • Kaşıntı ve yanma (Alerjik konjonktivitin en belirgin özelliğidir. Hasta gözünü kaşıdıkça şikâyetler artıp, enfeksiyon yayılacak, ekstra enfeksiyonlar eklenecektir. Bu nedenle gözleri kaşımaktan kaçınmak gerekir.)
  • Çapak oluşumu
  • Işık hassasiyeti
  • Kulak bölgesinde şişlik
  • Boğaz ağrısı ve burun akıntısı

Konjonktivit Bulaşır Mı?

Konjonktivit virüs ya da bakterilerden kaynaklandığında bulaşıcı bir hastalıktır. Eller ve ortak kullanılan eşyalar aracılığıyla kolayca bulaşabilir. Aynı zamanda öksürme ve hapşırma yoluyla da kolayca yayılabilir. Ancak konjonktivit virüs ya da bakterilerden kaynaklanmıyorsa bulaşıcı özelliği yoktur. Özellikle köpek, kedi, parfüm, çamaşır ürünleri, kozmetik ürünler nedeniyle oluşan konjonktivit bulaşmaz.

Konjonktivit Ne Kadar Sürede Geçer?

Konjonktivit, tedaviye hızlı yanıt veren bir rahatsızlıktır. Özellikle alerjiden kaynaklı, akut özellik gösterdiklerinde kısa sürede tedavi edilebilir. Yaklaşık 1 haftalık düzenli ilaç kullanımı sonucunda semptomlar ciddi şekilde azalır. Bulaş riski de ortadan kalkar ve kişi sağlıklı bir şekilde günlük yaşamına devam edebilir. Ancak kronikleşmiş konjonktivit tedavilerinde yaklaşık 1 ay kadar düzenli tedavi gerekebilir. Kalıcı konjonktivit, altta yatan ciddi rahatsızlıklara bağlı olarak da gelişebilir. Romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus gibi romatizmal rahatsızlıklar iltihabın kronikleşmesine neden olabilir. Bu nedenle kronik konjonktivitte hem semptomları iyileştirmeye hem de altta yatan nedenlerin araştırılmasına yönelik bir süreç planlanmalıdır.

Covid-19 (koronavirüs) ile ilişkili konjonktivit:

Yukarıda saydığımız bütün viral konjonktivitlerle ortak özellik göstermekle beraber hastalığın bulaşıcılığı diğer etkenlere göre çok daha yüksek olup ailedeki hemen her bireyi etkilemektedir. Diğerlerinden farklı olarak çok daha uzun sürebilmekte bazen 1-3 ay arası tedavi gerekebilmektedir. Yapılan çalışmalar coronavirüs pandemisi esnasında covid-19 bulaşan hastaların %1 lik kısmının ilk olarak viral konjonktivit bulguları ile hastaneye başvurduklarını göstermiştir.

Malatya Konjonktivit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Konjonktivit tedavisi Malatya genellikle antibiyotik göz damlalarının kullanımını içerir. Bu süreçte sıcak ve soğuk uygulamaları da semptomların azalmasına yardımcı olacaktır. Konjonktivitin bulaşıcı özelliği çoğu zaman birkaç gün içerisinde kaybolur. Ancak iltihabın her iki gözden tamamen temizlenmesi ve çevredeki insanların korunması için tedavinin en az 1 hafta – 10 gün sürmesi tercih edilir. Bu süreçte tedavi yarım bırakılırsa ikinci bir enfeksiyon riski ortaya çıkabilir.

  • Kontakt lens kullanan hastalar konjonktivit olduğunda, zaman kaybetmeden lensin çıkarılması ve tamamen iyileşme olana kadar lensin takılmaması gerekir. Bu süreçte göze kozmetik ürünler de sürülmemelidir.
  • Damla ve ilaçların düzenli kullanılması önemlidir.
  • Enfeksiyonun yayılmasını engellemek için her iki gözün de farklı pamuklarla temizlenmesi gerekir.
  • Gözleri kaşımaktan ve ellemekten mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
  • Diğer insanlara bulaşın engellenmesi için hasta kişinin sık sık ellerini yıkaması tercih edilir.
  • Konjonktivit olan kişinin havlu gibi eşyaları ayrılmalıdır. Bu süreçte ortak eşya kullanımından kaçınılması gerekir. Toplu taşıma gibi ortak kullanım alanlarını kullanmak sakıncalıdır.

Konjonktiva Tümörleri Nelerdir?

Konjonktival hastalıklardan biri de zarda oluşan tümörlerdir. Konjonktival tümörlerin görülme sıklığı yaklaşık 2500’de 1’dir. Yani nadir görülen konjonktiva hastalıklarıdır. Genellikle kornea tümörleri ile birlikte değerlendirilirler. Çünkü genellikle her iki tümör birlikte görülür ve komşuluğu nedeniyle göz kapağını da etkileyebilirler.

Konjonktivit tedavisi veya daha ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi