Glokom (Göz Tansiyonu) Tedavisi Malatya
Glokom; göz tansiyonu Malatya nedeniyle göz sinirlerinde kalıcı hasar oluşması olarak tanımlayabileceğimiz bir rahatsızlıktır. Oldukça yavaş ilerler ve ilerleyici özelliktedir. Bu nedenle erken teşhis edilmeyip, uzun süre devam ettiğinde, körlükle bile sonuçlanabilir. Glokom, ailesinde göz tansiyonu olan kişilerde daha sık görülür. Yaş, göz bozuklukları, kortizon gibi diğer etkenler de glokom riskini artırabilir.
Glokom tedavisinde ise hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemler tercih edilebilir. Lazer gibi modern tedavi yöntemleri sayesinde, kısa sürede etkin tedavi de söz konusudur. Ancak bu noktada önemli olan; hastalığın evresi ve hasta öyküsüdür. Malatya glokom tanı, tedavi ve cerrahisi hakkında daha fazla bilgi için Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.
Glokom Nedir? Göz Tansiyonu Nasıl Oluşur?
Glokom, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinir. Ancak asıl olarak; göz tansiyonuna bağlı oluşan sinir hasarını ifade eden bir kavramdır. Glokomun yarattığı sinir hasarının geriye döndürülmesi söz konusu değildir. Ancak doğru tedavi yöntemiyle göz tansiyonu kontrol altına alınabilir. Sinirlerin de daha fazla hasar görmesi engellenir.
Göz tansiyonu; göz içi sıvısının üretimi ve dışa akması arasındaki dengenin bozulması sonucu oluşur. Dışa akmasında güçlük olan veya aşırı üretilen göz içi sıvısı, göz içerisindeki basıncı artırır. Bu nedenle sinirlere zarar vermeye başlar. Göz tansiyonu; bazı hastalarda değerler normal çıkmasına rağmen glokom hastası hemen her bireyde yüksektir. Bu nedenle glokomu değerlendirirken mutlaka göz tansiyonu değerlerinin incelenmesi; görme alanı muayenesi ve göz sinir tomografisi, kornea pakimetrisi yapılması gerekir.
Göz Tansiyonunun Normal Değerleri Nedir?
Göz tansiyonunun normal değerleri, göz içerisinde ekstra basınca neden olmayacak, ideal değerlerdir. Bu değerler her bireyde farklıdır. Ancak sağlıklı kabul edileni 9 mm Hg ile 22 mm Hg arasında olandır.
Glokom Çeşitleri Nelerdir?
Glokom iki başlık altında incelenebilir:
Açık Açılı Glokom
Glokomun en yaygın görülen türüdür. Kornea ve iris arasındaki açı fazladır. Buna rağmen trabeküler ağda küçük tıkanıklıklar bulunur. Bu nedenle görme hasarı meydana gelir ve her iki gözde de görme alanında saptanamayan kör noktalar oluşur. Bir süre sonra tünel görme adını verdiğimiz şikâyet ortaya çıkar.
Açı Kapanması Glokomu
Akut ya da kronik olarak ortaya çıkabilir. Akut açı kapanması glokomunda acil müdahale hayati öneme sahiptir. Şiddetli baş ve göz ağrısı, bulanık görme, ışıkların etrafında halkalar oluşması, bulantı ve kusma yaygın belirtileridir.
Glokom Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?
- Göz tansiyonu değerlerinin normalden yüksek çıkması
- 40 yaş üzerinde olmak
- Ailede glokom ve göz tansiyonu öyküsü olması
- Hipertansiyon, diyabet, kalp gibi sistemik hastalıklar
- Korneanın normalden ince olması
- Gözün bozuk olması, yüksek miyop ve hipermetrop dereceleri
- Uzun süre kortizon kullanmak
- Uzun süre karanlıkta kitap okuma gibi yakın çalışma yapma, monitör kullanma akut atak riskini artırabilir.
- Göz cerrahisi öyküsü glokom riskini artırabilir. Malatya glokom riskini artıran faktörler hakkında daha fazla bilgi almak için Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.
Glokom Tanısı Nasıl Konur?
Glokom tanısında elbette en önemli değer göz tansiyonu değeridir. Ancak sinir hasarının mevcut olup olmadığı ve derecesi detaylı göz muayenesi ile anlaşılabilir. Özellikle ailesinde glokom öyküsü olan, 40 yaş üzeri kişilerde düzenli kontrol oldukça önemlidir. Glokom yavaş ilerleyen ve uzun süre hiçbir belirti vermeyen sinsi bir rahatsızlıktır. Bu nedenle göz tansiyonu ve glokoma karşı düzenli tetkiklerin yapılması, erken teşhiste başlıca rolü oynamaktadır.
Glokom tanı sürecinde genellikle faydalanılan tetkikler:
- Optik sinir başı muayenesi
- Görme siniri ve retina sinir lifi tabakası muayenesi
- Görme alanı tetkiki
- Kornea kalınlık ölçümü
- Ön kamara açısının ölçülmesi
Malatya Glokom Tedavisi
Glokom tedavisinde, hastalığın seyri ve hastanın özelliklerine göre 3 farklı yöntem kullanılabilir.
- Glokom tedavisi ilaç ile yapılabilir. Özellikle hasarın erken evrelerinde, gözdeki sıvı üretimini azaltan ilaçlar sayesinde göz içi basınç düşürülebilir. İlaç tedavisi gören glokom hastalarının düzenli takip edilmesi önemlidir. Kullanılan ilaçlar ile hastaların çok büyük çoğunluğunda hastalık kontrol altına alınmaktadır. Eğer görme kaybı artıyorsa, hasta ilaç kullanamıyorsa (allerji, uyum problemi vs.) zaman kaybetmeden diğer tedavi yöntemlerine geçmek gerekebilir.
- Lazer tedavisi ise glokom tedavisinde modern ve etkili bir seçenektir. Akut glokom krizlerinde, ilk başvurulan tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Düşük enerjili lazer enerjisi, açık açılı glokomda tıkanıklığın olduğu bölgelerin açılmasına yardımcı olmaktadır.
- Cerrahi ise ileri evre hastalarda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Cerrahi sırasında göz içerisindeki fazla sıvının göz dışına çıkmasını sağlayan, özel bir yol açılır veya AGV gibi tüpler yerleştirilerek fazla sıvının çıkması sağlanır.
Malatya glokom tedavisi hakkında daha fazla bilgi için Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.