Göz Tansiyonu Ölçümü

Göz Tansiyonu Ölçümü Malatya

Göz tansiyonu; erken aşamalarda kolay fark edilemeyen, fark edildiğinde ise gözde kalıcı görme kaybına neden olabilen, tehlikeli bir rahatsızlıktır. Bu nedenle erken tanısı oldukça önemlidir. Göz tansiyonu tanısı, göz tansiyonunu ölçen ve “tonometre” adı verilen özel cihazlar sayesinde yapılabilir.

Kolay kolay belirti vermediği için göz tansiyonu ölçümü, rutin göz muayenelerinin önemli bir parçasıdır. Göz tansiyonu, erken teşhis edildiğinde göz içi basıncını düşüren ilaçlar ile tedavi edilebilir ve hastalığın körlük gibi kalıcı hasarlar vermesi engellenebilir.

Malatya göz tansiyonu ölçümü ve göz muayenesi için Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Göz Tansiyonu Nedir?

Göz tansiyonu; göz içerisindeki sıvı basıncının yükselmesine bağlı ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Göz içerisindeki basıncın artması, görme fonksiyonunu etkileyen sinirlerin hasar görmesine neden olur. Sonuç olarak görme fonksiyonunda kalıcı kayıp meydana gelebilir.

Göz tansiyonu, genellikle belirti vermeden, gizlice ilerleyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle tanı için düzenli göz muayenesi önemlidir. Tedavisinde hem cerrahi yöntemlerden hem de medikal ilaçlardan faydalanabilir. Bu noktada belirleyici olan; göz tansiyonunun çeşididir.

Göz Tansiyonu Kimlerde Görülür?

Göz tansiyonu; doğuştan (konjenital) da olabilmek beraber, genellikle 40 yaş üzeri hastalarda görülen bir rahatsızlıktır. Ailede göz tansiyonu olması ise hastalık riskini yükseltir. Dolayısıyla ailesinde göz tansiyonu öyküsü olan, 40 yaş üzeri bireylerin her yıl düzenli göz muayenesi olması önemlidir. Şeker hastalığı, miyop ve uzun süreli kortizon kullanımı da hastalığın diğer önemli nedenleri arasındadır. Bu kişilerde düzenli göz tansiyonu ölçümünün aksatılmaması için göz tansiyonu hakkında bilgilendirilme yapılması da önem taşımaktadır.

Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?

Göz tansiyonunun ilk aşamalarında hiçbir belirti görülmeyebilir. Birçok hastada, görme kaybı olduktan sonra göz tansiyonu teşhis edilir. Erken dönemlerde;

  • Sabahları hissedilen baş ağrısı
  • Ara ara tekrarlayan bulanık görme
  • Gece olduğunda ışıkların etrafında halka görme
  • Bilgisayar ve televizyon ekranına bakarken ağrı hissedilmesi gibi şikâyetler olabilir.

İlerleyen dönemlerde ise belirgin görme kaybı ortaya çıkar. Kapsamlı bir göz muayenesi ve bu süreçte yapılan göz tansiyonu ölçümü ve görme alanı ölçümü, damlalı göz muayenesi sayesinde görme kaybının nedenini ortaya koymak mümkündür.

Yeni doğanlarda görülen konjenital yani doğuştan glokom hastalığı bebek ilk doğduğu zaman yapılan yeni doğan göz muayenesi esnasında veya ailenin çocuğunun göz bebeklerinin normalden büyük olduğunu, gözünde aşırı sulanma, aşırı ışık hassasiyeti olduğunu fark ederek bir göz doktoruna muayene ettirmesi neticesinde tespit edilebilir.

Gerek doğuştan olsun gerek ileri yaşlarda başlasın glokomun erken teşhis ve tedavisi gözde gelişebilecek bir görme kaybının engellenmesi açısından önem arz etmektedir.

Göz Tansiyonu Ölçümü Nasıl Yapılır? Tanısı Nasıl Konur?

Göz tansiyonu tanısında hem “tonometre” adı verilen, özel cihazlar hem de elle muayene yapılabilir. Göz doktorları, hastanın göz küresi üzerine hafifçe bastırarak, gözün sertliğini kontrol edebilir. Ancak bu yöntemle kesin tanı koyabilmek için deneyim oldukça önemlidir. Malatya göz tansiyonu muayenesi için Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Günümüzde, göz tansiyonu teşhisinde en sık kullanılan yöntem ise “non kontakt” yani “havalı tonometre” yöntemidir. Bu yöntemde tonometre cihazı, kornea yüzeyine hafif bir hava püskürtür. Hastanın irkilmesine neden olabilecek bir kontroldür. Bu nedenle hastanın uyumu, sonuçlar üzerinde etkilidir. Ölçüm yanlış yapıldığında, hatalı sonuçlar elde edilebilmektedir. Tüm rutin göz muayenelerinde özellikle 40 yaş üzerinde tansiyonun ölçülmesi bu açıdan çok önemlidir. Sadece tansiyon ölçümü bazı durumlarda yeterli olmayabilir. Göz tansiyonundan şüphelenilen hastalarda veya ailesinde göz tansiyonu olanlarda optik disk muayenesini, görme alanı testlerini muayeneye eklemek gerekir.

Göz Tansiyonu Tedavi Edilebilir Mi? Nasıl Tedavi Edilir?

Göz tansiyonuna bağlı görme kaybı tedavi edilemez. Ancak erken teşhis sayesinde, göz kaybı oluşması engellenebilir.

Göz içi basıncını düşüren ilaçlar sayesinde göz tansiyonu düşürülebilir. Ancak ilerlemiş, dirençli olgularda cerrahi tedavi de tercih edilebilir. Günümüzde lazer tedavisi, kontrol altına alınamayan kapalı açılı glokomda başarılı sonuçlar vermektedir.

Malatya Göz Tansiyonu Ölçümü

Göz tansiyonu; sinsi bir hastalıktır. Göz tansiyonu ölçümü Malatya düzenli olarak yapılmalıdır. Özellikle 40 yaş üzeri hastalarımızda her yıl göz tansiyonu ölçümü ve optik disk muayenesi (damlalı göz muayenesi) yapılması tavsiye edilir. Erken teşhis sayesinde görme kayıpları büyük ölçüde engellenebilir.

Malatya göz tansiyonu ölçümü ve glokom tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz  Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Call Now Button