Katarakt Cerrahisi

Malatya Katarakt Cerrahisi

Katarakt; göz içerisinde bulunan merceğin, saydam yapısını ve uyumluluk yeteneğini kaybetmesidir. Genellikle yaşa bağlı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ancak yeni doğmuş bebeklerde ve şeker hastalarında erken yaşta ve sık görülebilir. Kataraktın günümüzde bilinen tek ve en etkili tedavi yöntemi cerrahidir. Katarakt tedavi edilmediğinde, görme giderek bozulur. Sonuç olarak kişinin yaşam kalitesi düşer hatta körlük bile söz konusu olabilir. Katarakt, yaşlanmaya bağlı oluşan körlük olgularında başlıca nedendir.

Yazımızın devamında Malatya Katarakt ve katarakt fiyatları hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Göz hastalıkları hakkında daha fazla bilgi için ise Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Katarakt Nedir?

Katarakt; %90 yaşa bağlı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Göz içerisinde bulunan saydam merceğin, uyum yeteneğini kaybetmesi sonucu görülür. Bu lens etrafında oluşan yeni lif tabakaları, lensin çekirdeğini sıkıştırır. Sonuç olarak lens sertleşir ve üzerinde lekeler oluşmaya başlar. Bu da lensin saydam yapısını kaybetmesi ve görmenin bozulması anlamına gelir. Sonuçta saydamlığını kaybeden lens ışığın retinaya geçmesini engeller ve hastada görme azlığı veya görme kaybı gelişir.

Katarakt; konjenital ve senil olmak üzere iki başlık altında incelenebilir. Konjenital katarakt; doğuştan gelen katarakttır. Yani bebeklerde görülen katarakt çeşididir.Erken dönemde tanı ve tanı konulur konulmaz, mümkün olduğunda acil cerrahi tedavi görme kaybını engellemesi için elzemdir.  Yaşa bağlı ortaya çıkan katarakt ise senil katarakt olarak adlandırılır.

Katarakt Neden Olur?

Katarakt, bebeklerde de görülebilmesine rağmen, genellikle ilerleyen yaşa bağlı olan bir rahatsızlıktır. Yaşın etkisini en çok gösterdiği organların başında göz gelir. Zaman içerisinde göz merceğindeki kristallerin yapısı değişir ve katarakt oluşabilir. Bununla birlikte sistemik rahatsızlıkların da katarakt oluşumunu tetiklediği bilinmektedir. Özellikle şeker hastalığı, katarakt için en önemli risk unsurlarından biridir. Başlıca katarakt nedenleri:

  • Ailede katarakt öyküsü olması
  • Geçirilmiş göz ameliyatları
  • Farklı sağlık sorunları ve genetik hastalıklar
  • Gözlerin uzun süre güneş ışığına maruz kalması
  • Bazı ilaçların düzenli kullanımı
  • Şeker hastalığı

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Yeni doğan bebeklerde katarakt, doğum sonrası yapılan rutin kontroller ile belirlenebilir. Eğer konjenital katarakt, bebeğin göz bebeğini tamamen kapatıyorsa, en kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir.

Katarakt yetişkinlerde hiçbir belirti vermeden de başlayabilir. Ancak zamanla görme yetisinin bozulması, puslu ve dumanlı görüntü şikâyetleri ortaya çıkar. Kataraktın yaygın belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Uzağı ve yakını görmede sorun yaşama
  • Işığa duyarlılık
  • Güneşli günlerde görüşün bozulması
  • Bulanık görme
  • Renklerin soluklaşması
  • Göz yorgunluğu
  • Göz numarasının değişmesi
  • Gece görüşünün azalması
  • Derinlik hissinin kaybolması

Katarakt Tedavi Edilebilir Mi? Nasıl Tedavi Edilir?

Katarakt, cerrahi ile %100 tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Hatta katarakt ameliyatı esnasında diğer göz kusurları da tedavi edilebilir ve hastanın görüşü iyileştirilebilir. Katarakt ameliyatında, “fakoemülsifikasyon” dediğimiz, özel teknik kullanılır. Bu teknik, ameliyatın kısa sürede, acısız şekilde tamamlanmasını sağlar. Katarakt cerrahisi, uzun yıllardır, her yaştan bireye uygulanan, güvenilir bir işlemdir.

Malatya katarakt cerrahisi işleminde öncelikle göz lokal anestezi ile uyuşturulur. Saydam tabaka (kornea) üzerinden açılan ortalama 1mm lik kesiler ile merceğe ulaşılır. Ultrasonik titreşimler yardımı ile mercek parçalanır ve gözden çıkarılır. Yerine monofokal ya da multifokal (akıllı mercek) adı verilen lensler yerleştirilir. Katarakt ameliyatı yapan kişinin tecrübesine ve kataraktın derecesine bağlı olarak yaklaşık 5-30 dakika içerisinde tamamlanır. Ameliyat esnasında verilen ultrasonik güce bağlı olarak tüm ameliyatlarda gözün saydam tabakası olan kornea tabakası çok az miktar bile olsa etkilenebilir. Daha çok beklemiş, daha sert kataraktlarda lensi kırabilmek ve dışarı çıkarabilmek için daha fazla ultrasonik güç vermek gerekir ki bu da korneaya verilen zararı artırabilir. Bu yüzden katarakt tanısı konulan ve görme kalitesi bozulmuş hastaların ameliyat için gecikmemeleri gerekir. Çok daha ilerlemiş kataraktlarda en iyi yöntem olan fako cerrahisi dışında yöntemlerle de cerrahi uygulamak gerekebilir.

Katarakt Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Katarakt ameliyatından sonra kişilerin hastanede kalmasına gerek yoktur. Aynı gün içerisinde taburcu olmak mümkündür. Operasyon sonra ise belli bir süre dinlenme tavsiye edilir. Hastalar 24 saat içerisinde mobilize olmakla beraber, normal yaşantısı ve çalışmasına(ağır işlerde çalışmama kaydı ile) bir hafta sonra dönebilirler.  Bu süreçten sonra 3 – 4 hafta boyunca düzenli olarak göz damlası kullanılır. Eğer her iki gözde de katarakt varsa, farklı tarihlerde ameliyat yapılması tercih edilebilir. İki göze de aynı anda müdahale edilmesi riskli sonuçları da beraberinde getirebilmekte bu yüzden nadir mecburi durumlar dışında aynı anda iki gözün ameliyatı tercih edilmemektedir.

Malatya Katarakt Ameliyatı Fiyatları

Katarakt ameliyatı, günümüzde giderek yaygınlaşan bir işlemdir. Bu nedenle hangi yaşta olursa olsun tüm hastalarımıza güvenle yapılabilmektedir. Katarakt fiyatları ise işlemde kullanılan merceğin özelliğine göre değişebilir. Aynı zamanda Malatya’da katarakt tedavisi yapan kurumlarda da farklı fiyatlar söz konusu olabilir. Malatya katarakt ameliyatı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz,  Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.

Call Now Button