Presbiyopi (Yakın Görme Bozuklukları) Tedavisi Malatya
Presbiyopi; ilerleyen yaşa bağlı olarak yakını görme kabiliyatinin azalmasıdır. Bu azalma patolojik bir durum olarak değil, fizyolojik bir durum olarak kabul edilir. Yani her yetişkinde görülen ve normal kabul edilen bir durumdur. 40’lı yaşlardan sonra, her geçen yıl yakın görme kabiliyeti biraz daha azalır. Yakın görme kusuru bazı hastalarımızda çok hızlı ilerler. Bu nedenle gözlük ya da kontakt lens kullanımına ihtiyaç duyulabilir. Katarakt hastalarında, trifokal mercekler (akıllı mercekler) sayesinde kalıcı tedavi de sağlanabilir.
Yazımızın devamında presbiyopi belirtileri ve tanı süreci hakkında tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz. Malatya presbiyopi tedavisi için ise Yrd.Doç. Dr. Oğuzhan Genç’ten randevu alabilirsiniz.
Presbiyopi (Yaşa Bağlı Yakın Görme Kusuru) Nedir? Neden Olur?
Presbiyopi; genellikle 40 yaş üzerinde başlayan yakın görme sorunudur. Temel nedeni; göz merceğinin uyum kabiliyetinin azalması ve gözün odağını değiştirme yeteneğini kaybetmesidir. Bu durum göz kaslarındaki liflerin de diğer hücrelerimiz gibi yaşlanmasına ve lensin elastikiyetini kaybetmesine bağlanmaktadır. Bu lif yapıları, sağlıklı bir gözde kasılıp gevşeyerek,lensin kırıcılığının artmasını sağlar. Ancak göz zamanla bu yeteneğini kaybeder ve mercek sertleşerek, esnekliğini kaybeder.
Presbiyopide de hipermetrop’ta olduğu gibi nesnelerden gelen ışık ışınlarının odağı retina arkasına düşer. Bu nedenle yaklaşık 50 cm’den yakındaki cisimleri net görmek zorlaşır. Yakın görüş bulanıklaşır. Bu nedenle yemek yapmak, okumak, yazmak gibi günlük yaşam aktiviteleri zorlaşabilir.
Presbiyopi Belirtileri Nelerdir?
Presbiyopi yakın görme becerisinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle yakın okuma sırasında göz ve baş ağrısı, bulanık görme şikâyetleri ortaya çıkabilir. Özellikle kişinin 40 yaşına kadar herhangi bir kırma kusuru sorunu yoksa, presbiyopiyi fark etmesi oldukça kolaydır.
Miyop hastalarında ise presbiyopinin fark edilmesi daha zor ya da geç olabilmektedir. Çünkü bu iki kırma kusurunun üst üste gelmesi, kusur azaltıcı etki oluşturmaktadır. Presbiyopi 40 yaşından sonra her 10 yılda 1 numara artar. Eğer kişide -2 derece miyop varsa, 40 yaşından sonra buna +1 eklenir. Yani göz derecesi -1’e düşer. Bu nedenle miyop olan kişiler, presbiyopi de olsa yakını daha iyi görebilirler.
Presbiyopi Tanısı Nasıl Konur?
Presbiyopi tanısı rutin göz muayenesi esnasında konulabilir. Presbiyopiyi erken dönemde fark edebilmek için 40 yaşından sonra düzenli göz muayenesi önemlidir. Presbiyopi tedavi edildiğinde okuma, yazma gibi aktiviteler kolaylaşır. Bu nedenle kişinin yaşam kalitesi de yükselecektir.
Presbiyopi Nasıl Tedavi Edilir?
Yakın görme bozukluğu tedavisi Malatya için aşağıdaki yöntemlerden herhangi biri kullanılabilir.
Gözlük: Yakın görüşü düzelten gözlükler sayesinde görüş iyileştirilebilir. Özellikle okuma, yazma ya da yemek yeme esnasında kullanılan bu gözlükler sayesinde günlük aktiviteler daha rahat yapılabilir. Eğer gözde uzak görme kusuru da varsa, uzak ve yakını bir arada içeren bifokal veya progresif gözlükler sayesinde görüş düzeltilebilir. Böylece kişi tek bir gözlükle hem yakın hem de uzağı rahatlıkla görebilir. Uzak orta ve yakın mesafe görüşü düzeltmek için trifokal ya da multifokal lensler (akıllı lensler) de tercih edilebilir.
Lensler: Gözlük ile rahat edemeyenler için lens ile de presbiyopi tedavisi yapılabilir. Uzak ve yakını bir arada görmeyi sağlayan kontakt lensler ya da sadece uzak görüşü düzelten kontakt lensler kullanılabilir.
Göz İçine Yerleştirilen Trifokal/Multifokal Mercekler (akıllı mercekler): Özellikle katarakt ve presbiyopi hastası olan kişiler için ideal bir tedavi yöntemidir. Katarakt tedavisinin amacı; saydamlığını kaybeden lensin yerine sağlıklı lensin yerleştirilmesidir. Günümüzde kullanılan multifokal lensler (akıllı lensler) kataraktı tedavi ederken uzak ve yakın görme kusurlarının da giderilmesini sağlamaktadır. Böylece hem presbiyopi hem de katarakt ameliyatları tek seferde, kalıcı bir şekilde yapılabilmektedir.
Malatya presbiyopi tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Yrd.Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.