Üveit (Göz İçi İltihabı) Tedavisi Malatya
Üveit; göz yuvarlağının orta tabakası olan üveanın iltihaplanmasına verilen isimdir. Genellikle 20 yaş üzeri, yetişkin bireylerde görülür. Acil müdahale edilmesi gereken bir göz rahatsızlığıdır. Tedavi edilmezse glokom, görme kaybı ya da göz içi kanamaları gibi ciddi yan etkilere neden olabilir. Üveit tedavisinde çoğu zaman ilaç kullanımı yeterli olmaktadır. Ancak ilerlemiş olgularda vitrektomi gibi cerrahi uygulamalar da tercih edilebilmektedir.
Yazımızın devamında üveit belirtileri, tanısı ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Malatya üveit tedavisi için ise Yrd.Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.
Üveit Nedir?
Üveit, halk arasında göz içi iltihaplanması olarak da bilinen, genellikle 20 – 60 yaşları arasında görülen bir hastalıktır. Üveit tek bir hastalık değildir. Uvea dediğimiz göz içi tabakasındaki birçok hastalığı niteleyebilir. İris, siliyer cisim ya da koroid adını verdiğimiz bölgelerde görülebilir. Ayrıca retina ya da göz içindeki jelin iltihaplanması da üveit olarak değerlendirilir.
İris; gözün ön kısmında bulunan, renkli dairedir. Siliyer cisim ise gözün odaklanmasında rol oynar. Koroid adını verdiğimiz kan damarları ağı ise retinayı besler.
Üveit şikâyetleri kısa sürede kötüleşir. Eğer tedavi edilmezse her iki gözü de etkileyebilir. Bu nedenle belirtiler fark edildiği anda, zaman kaybetmeden göz muayenesi olmak gerekir.
Üveit (Göz İçi İltihabı) Belirtileri Nelerdir?
Üveit gözün farklı bölgelerinde görülebilir. Görüldüğü bölgeye göre de farklı belirtilere neden olabilir. Bu nedenle herkeste farklı belirtiler baskın olabilir.
Eğer iltihap gözün ön tarafındaysa; gözde ağrı, rahatsızlık ve uçuşan cisimler görme yaygındır.
İltihap gözün içine döküldüğünde bulanık görmeye neden olabilir.
İltihap arka tarafta olduğunda ve gözün görme merkezini etkileyen bir hasar söz konusuysa görme bozulabilir.
Üveitin yaygın görülen belirtileri:
- Göz kızarması
- Göz ağrısı
- Bulanık görme
- Göz kamaşması
- Işığa karşı aşırı hassasiyet
- Görme alanında lekeler oluşması
Üveit Çeşitleri Nelerdir?
Üveit, iltihabın olduğu bölgeye göre farklı türlere ayrılır:
“İritis ya da anterior üveit” iris ve siliyer cisimdeki iltihaplanmadır. Çok hızlı ilerler.
“Orta üveit” ise siliyer cismin iltihaplanmasıdır. Çoğu zaman görmenin bulanıklaşmasına ya da uçan cisimler görmeye neden olur.
“Posterior üveit” türünde koroid iltihaplanır. Genellikle görmenin bozulmasına neden olur.
“Diffüz ya da panuveit üveit” ise uveadaki tüm bölgelerin iltihaplanmasıdır.
Üveit Neden Olur?
Üveit tek başına görülebilse de genellikle bağışıklık sistemi hastalıkları ya da vücuttaki diğer iltihaplı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkar. Özellikle romatizmal hastalıklar, üveitin başlıca nedenlerinden biridir. Bu nedenle üveit tanısı konan kişide, altta yatan farklı hastalıklardan da şüphelenilir ve ayrıntılı bir sistemik muayene gerekebilir.
Üveite neden olan bağışıklık sistemi hastalıkları:
- Ankilozan spondilit
- Behçet hastalığı
- Crohn hastalığı
- MS
- Sedef hastalığı
- Sedef hastalığına bağlı oluşan artrit
- Romatizmal hastalıklar
- Çocuklarda görülen artrit
- Sarkoidoz
- Ülseratif kolit
Üveite neden olan enfeksiyon hastalıkları:
- Toksoplazma (Parazitlerden bulaşan enfeksiyonlar)
- HPV ve uçuk virüsleri
- Zona ve su çiçeği virüsü
- Tüberküloz (Verem)
- Kabakulak
- Batı Nil virüsü
- Kene ve parazitler yoluyla bulaşan virüsler
Üveit Tehlikeli Midir? Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Üveit zamanında tedavi edilmezse;
- Glokom (Göz tansiyonu ve buna bağlı görme kayıpları)
- Katarakt
- Göz bebeğinde yapışıklık oluşması
- Görme sinirinde hasar
- Retina dekolmanı
- Göz içinde kanama ve kalıcı görme kaybına neden olabilir.
Üveit Tanısı Nasıl Konur?
Göz muayenesi ile gözde üveit varlığı kolayca tespit edilebilir. Üveit; vücuttaki birçok hastalık ile birlikte görülebilir. Bu nedenle üveit tanısı konulan hastalar için kapsamlı muayene yapılması ve hasta öyküsünün dikkatlice dinlenmesi önemlidir. Kan ve cilt testleri, göz anjiyografisi, göz tomografisi ve göz ultrasonu yardımı ile üveit nedenleri, ayrıntılı tanısı veya tedavisi ortaya konulabilir.
Malatya Üveit Tedavisi
Malatya üveit tedavisinde altta yatan nedenlerin belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle tedavi süreci de her hastamız için özel olarak planlanır. Üveit tedavisinde ilk aşama; gözdeki iltihabın azaltılmasıdır. Bu nedenle esas tedavi ilaçlar ile yapılır. Steroid içeren göz damlaları, göz bebeğini büyüten damlalar, enfeksiyon giderici antibiyotikler tercih edilebilir. Hasta düzenli aralıklarla kontrole çağrılır ve iyi bir takip gerekir. Eğer üveit tedavisi kortizona yanıt vermiyorsa immun sistemi baskılayan ilaçlar da tedaviye eklenebilir.
Bununla birlikte cerrahi de bir seçenektir. Nadir de olsa üveit tedavisinde vitrektomi yapılabilir. Vitrektomi ile vitreus bölgesindeki iltihabın bir kısmı çıkarılabilir. Malatya üveit tedavisi hakkında daha fazla bilgi ve randevu almak için Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Genç ile iletişime geçebilirsiniz.